Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jutsuk típusai

Jutsu-nak nevezzük a chakra-t használó személyek által létrehozott technikákat a 12 alapvető kézjel, illetve egyéb kézjelek felhasználásával. A számtalan kézpecsét-kombináció eredményeként a jutsu-k száma ismeretlen, több ezerre tehető.

A technikákat típusuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk: ninjutsu, genjutsu és taijutsu, emellett nehézségi szintjük alapján is besorolják őket (E-, D-, C-, B-, A- és S-szint). Az E-szint a legalapvetőbb jutsu-kat takarja, míg az S-szint akár a kage-k szintjeit is meghaladhatja.

 

Taijutsu

A taijutsu technikák kicsit kilógnak a sorból, ugyanis a harcművészeti technikákat foglalja magába, ami nem igényel sem kézjeleket, sem chakra-t, mégis elengedhetetlen, hogy egy shinobi az effajta technikákat is alkalmazza. Szorgalmas munkával jól fejleszthető készség és erős támadási módszer.

 

Genjutsu

A genjutsu használata már igényel chakra-t és kézjeleket. A genjutsu az ellenfél idegrendszerében található chakra-t támadja meg, illúziót kelt, hamis képeket hoz létre. Legtöbb fajtája az öt érzékszervre hat. A genjutsu-val sújtott ember általában megbénul vagy elveszíti eszméletét, akár manipulálhatják is, attól függően, hogy mennyire képes észlelni az adott technikát. Hatását három féle módon lehet megszüntetni: 

  • kioltó genjutsu, amely megszakítja az áldozat chakra-keringési rendszerét
  • fájdalom, melyet nem a genjutsu okoz
  • ha a jutsu alkalmazóját megzavarjuk az összpontosításban

Érdekesség, hogy az Aburame és az Uchiha klán tagjaira általában nem hatnak a genjutsu-k. Az Uchiha-k Sharingan szemük végett képesek átlátni az illúziókon, az Aburame-k teste pedig tele van bogarakkal, amelyekre a genjutsu nem hat, mivel nincs idegrendszerük.

 

Ninjutsu

Minden olyan technika ide sorolandó, ahol a shinobi chakra-t használ fel olyan dolog végrehajtására, amelyre saját magától képtelen lenne. A genjutsu-val ellentétben a ninjutsu hatásai valódiak. Talán ez a legtágabb körű besorolás. Felhasználása sokoldalú lehet: alakváltás, támadások, hárításra vagy éppen gyógyítás. A ninjutsu-nak számos mellékága is akad, például a Kekkei Genkai (vérörökség), a Fuuinjutsu (pecsétek) vagy a Doujutsu (szemtechnikák).

 

Doujutsu (Szemtechnika) – Genetikai ninja képesség, amely a szemekben jelenik meg. Nem igényli a kézpecsétek használatát, de sok chakra-t fogyaszt. A szemtechnikák segítenek a használójuknak bármilyen osztályú jutsu-val szemben védekezni, majd ellentámadást indítani, emellett különleges képességekkel ruházza fel használóját (pl. a Byakugan esetén a kiterjesztett látómező). A három nagy doujutsu: Byakugan, Sharingan, Rin’negan.

 

Fuuinjutsu (Pecsételő technika) - Azokat a technikákat foglalja magában, amelyek valaminek vagy valakinek az elzárására szolgálnak tárgyakba vagy élőlényekbe. A pecsétjutsu arra is alkalmas, hogy letiltsa a hozzáférést mások számára (pl. a Naruto testén lévő pecsét).

 

Jikuukan Ninjutsu (Tér-idő technika) – A Jikuukan-használók számára lehetővé válik a tér-idő kontinuum manipulálása, tehát a dimenzió bármely pontját képesek azonnal egy másikba repíteni (és vissza). Minden idéző technika technika kapcsolatban áll a Jikuukan-nal.

 

Juinjutsu (Átokpecsét) – A Fuuinjutsu-hoz hasonlóan ezen technikák csoportja is pecsétekkel dolgozik. A különbség az, hogy az átokpecséteket emberek ellenőrzésére és irányítására fejlesztették ki (pl. Sasuke nyakán lévő billog).

 

Kekkei Genkai (Családon belüli öröklődés) – Bizonyos klánokon belül a normál módon elérhetetlennek tűnő képességek a vér útján öröklődnek. Ezt nevezzük vérörökségnek. Jó példa erre a Sharingan-szem, vagy egy ritka természetű chakra. A Kekkei Genkai képességeket nem lehet sem tanítani, sem másolni, azonban bizonyos vérörökségek átadása lehetséges (szintén jó példa a Sharingan, amely csak egy szerven összpontosul). Az átadott képességek használata rengeteg energiát emésztenek fel. A Kekkei Genkai egyik speciális formája a Kekkei Touta, amely képes három elem ötvözésére.

 

Kinjutsu (Tiltott technika) – A névből adódóan az ide tartozó jutsu-k használata tilos. Kinjutsu-nak általában olyan technikákat nyilvánítanak, amelyek magára a felhasználóra is veszélyt jelentenek, vagy megzavarják a természet törvényeit (pl. Nyolc kapu és Edo Tensei).

 

Senjutsu (Bölcs-technika) – Eme speciális jutsu lehetővé teszi a felhasználójának, hogy összegyűjtse a körülötte lévő természeti energiákat és saját chakra-jával keverje azt. Az így keletkezett chakra eredménye a Bölcs forma, a senjutsu használó neve pedig: bölcs. A természeti energia felhasználása rengeteg chakra-t vesz igénybe, óriás mennyiségű chakra és kitűnő kontroll szükséges a technika elsajátításához.

 

 

Egyéb technikatípusok:

Bukijutsu – Fegyveres technikák

Bunshinjutsu – Klón technikák

Chakura Kyuuin Jutsu – Chakra-elszívó technikák

Iryou Ninjutsu – Gyógyító technikák

Kekkai Ninjutsu – Akadály technikák

Kenjutsu – Kard-technikák