Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chakra

 

1.png

A chakra

A chakra egy energiaforrás, amelyet a ninják két testenergiájuk kombinációjával képesek termelni: a fizikai energia, amelyet a sejtek termelnek, valamint a szellemi energia, amelyet tapasztalattal, és a test fejlesztésével, kitartó edzésével nyerünk. Segítségével a shinobi-k olyan dolgokat képesek végrehajtani, amire egy átlagos ember képtelen lenne (pl. vízen járás, illúziókeltés). A meditáció és az edzés függvényében a chakra mennyisége és ereje is folyamatosan változik.

A chakra a kézjelektől függően manipulálható, így jönnek létre a különböző típusú technikák. Az energia hasonló érrendszerben közlekedik, mint a vér, ún. chakra-érrendszerben. A chakraerek behálózzák az egész testet, körülveszik az összes belső szervet, sőt még a sejteken belül is akad sok hajszálere. Ezenfelül az emberi szervezet rendelkezik 361 tenketsu ponttal is. A tenketsu csomópontokból áramlik ki a chakra. Egy megfelelő erejű ütés következtében a pontok megbénulhatnak, s azon többé már nem áramlik át a chakra, erre azonban csak a Hyuuga család tagjai képesek, akik a Byakugan szemmel érzékelik az áramlást. A chakra az emberi szem számára láthatatlan, kivéve, ha az energia koncentrációja magas szintű (pl. Rasengan, Chidori). Minden egyes technika használata chakra-t vesz igénybe, leszámítva a taijutsu-t, azaz a közelharcot.

A chakra-érrendszer és a tenketsu pontok:

2.gif

 

A 8 kapu

A tenketsu pontok felett az emberi test magába foglal 8 kaput a chakra-érrendszer különböző pontjain. A kapuk normál esetben zárva vannak, megteremtve ezzel a korlátolt, ámde biztonságos energiahasználatot. A kapukat kitárva a shinobi átlépheti saját fizikai korlátait és a kage-kat is megszégyenítő erőre tehet szert, de hatalmas árat fizet meg érte: meghal. A kockázat miatt a technika használata szigorúan tilos, ennek ellenére Gai-sensei mégis megtanította Lee-nek.

A nyolc kapu:

1.      Nyitás kapuja (Kaimon) – az agyban található, az izmok feletti korlátokat oldja fel

2.     Pihenés kapuja (Kyuumon) – az agyban található, erőszakkal a tízszeresére növeli a felhasználójának fizikai erejét

3.     Élet kapuja (Seimon) – a gerincben található, felgyorsítja a véráramlást, ezért válik a bőr pirossá

4.     Fájdalom kapuja (Shoumon) – szintén a gerincben található, megnöveli a test sebességét és teljesítményét

5.     Zárás kapuja (Tomon) – a gyomorban található, szintén a sebesség és a teljesítmény növelésére szolgál

6.     Látvány kapuja (Keimon) – a hasban található, felszabadítja a testben található chakra csaknem egészét

7.     Csoda kapuja (Kyoumon) – a hasban található, a test védekező mechanizmusát teljesen kiiktatja

8.     A halál kapuja (Shimon) – a szívben található legvégső kapu, a szív és a test erejének teljes egészét felszabadítja

3.png

 

Chakra-kontroll

A különböző technikák létrehozása és irányítása a chakra fölötti tökéletes uralmat igényli. A chakra megfelelő irányítása sokkal lényegesebb a mennyiségnél vagy az erőnél, hiszen sokkal több energiát pazarol el a kívánt cél eléréshez az, akinek nem megfelelő a kontrollja. A pazarlás következtében hamar kimerül, s képtelen lesz a hosszú távú harcokban való részvételre. Az irányítás gyakorlásának legjobb módszerei a vízen járás és a kéz nélküli fára mászás. Tökéletes chakra-kontrollal az medikus és az érzékelő ninják rendelkeznek.

 

Elemi chakra

A különböző típusú technikák végett megkülönböztetünk öt különböző chakra-természetet: tűz, szél, villám, föld és víz. Ez alapján alakult meg az öt nagy shinobi nemzet is. Az elemek szoros kapcsolatban állnak egymással, így például egy víz természetű ninja nagyobb előnnyel indul egy villám használóval szemben. Minden shinobi-nak van hajlama egy adott elem felé, sőt akadnak olyanok is, akik több elem irányítására is képesek. Így jöttek létre a speciális chakra-típusok, például a víz és a szél ötvözetéből a jég. Általában a jounin-szintű ninják már képesek két elemet irányítani.

uj.jpg

 

Chakra-papír

A chakra elemi típusa az ún. chakra-papírral könnyen kimutatható. Az adott személynek mindössze annyi dolga van, hogy chakra-ját belevezeti a papírba, amelyre a papír reagálni fog. A szél elem hatására kettévágódik, a villám hatására összegyűrődik, a tűz hatására elég, a víz hatására nedves lesz és a föld hatására szétmorzsolódik. Az, hogy kiben milyen típusú chakra alakul ki sok mindennel összefüggésben állhat (a klán vagy a szülők elemi beállítottsága, de sok esetben a véletlen is közrejátszik. Például az Uchiha klán az tűz típusú jutsu-k mesterei, így Sasuke vérében is benne van ez az elem).