Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chuunin-vizsga

Ahhoz, hogy egy genin-ből chuunin lehessen le kell tennie egy 3 részből álló vizsgát, az ún. Chuunin-vizsgát. A vizsgán csak teljes, azaz három fős csapatokban lehet indulni. A részvétel nem kötelező, egyéni döntés, nincs korhatárhoz kötve sem. Aki belevágott, de meggondolta magát, az a fordulók előtt visszaléphet. A Harmadik Shinobi Világháború előtt minden falunak megvolt a maga chuunin-választó módszere, de a szövetségek következtében nemzetközi eseménnyé vált. Tulajdonképpen a vizsga a politikai egyensúly fenntartásának egyik eszköze, minden évben kétszer megrendezésre kerül.

 

 

Első forduló

Az első forduló egy 10 kérdésből álló írásbeli felmérő. A kérdések jóval meghaladják egy átlagos genin képességeit, így nincs más lehetőség a továbbjutáshoz: puskázni kell. A vizsga lényege az észrevétlen információszerzés, amire az ott lévőknek maguknak kell rájönniük. A vizsgabiztosok 9 kérdést írnak le a papírra, a 10. kérdést a vizsga lejárta előtt 15 perccel teszik fel. Azonban a kérdés egy csapda. Ibiki, a vizsgabiztos felvázolta a helyzetet a kérdés feltétele előtt: "Ha bevállaljátok a 10. kérdést, ámde nem tudtok rá felelni, az, aki elbukott többet nem indulhat a Chuunin-vizsgán, sem ő, sem a csapattársai, s örökre genin marad!" Rengetegen megijedtek ettől, inkább feladták és elhagyták a termet. Azonban amikor a maradék megtudta, hogy ez volt a 10. kérdés értetlenséggel Ibiki magyarázatát várták. "Egy shinobi soha nem futamodhat meg!" -hangzott a helyes válasz. Aki felvállalta a bukás veszélyét, tehát a teremben maradt, az automatikusan továbbjutott.

A látszatnak megfelelően ez egy vizsga volt, tehát a résztvevőkre szabályok is vonatkoztak. A vizsga első részében pontcsökkentő rendszer volt működésben. Mindenki 10 pontról indult. Minden egyes rossz válasz esetén egy-egy pontot vontak le a vizsgabiztosok. Emellett ha valakit rajtakaptak puskázáson, attól 2 pontot levontak. Ha valaki ötször lebukott automatikusan el kellett hagynia a termet. A csapattagok összpontszáma döntötte el, hogy bukik a csapat, vagy átmegy. Ha bármelyik csapattag 0 pontos dolgozatot ír, akkor az egész csapat bukja a vizsgát. Igen érdekes puskázási módszerek tűntek fel, például Sasuke a Sharingan szemeit használta, ahogy Neji a Byakugan-t. Gaara homokszemét alkalmazta, Ino a klánja specialitását, Shino-t a bogarai tájékoztatták a helyes válaszokról, Kiba-t pedig Akamaru. Naruto pedig... egy pontot sem kapart össze. :)

 

 

Második forduló

E forduló színhelye a Halál erdeje. A kezdés előtt minden csapatnak kiosztottak egy tekercset. Két féle tekercs van: Ég tekercs és Föld tekercs. A forduló célja a kiosztott tekercs mellé megszerezni egy másikat az ellenkező fajtából (tehát aki Ég tekercset kapott, annak Föld tekercsre kellett vadásznia, és fordítva), s azokat biztonságban eljuttatni az erdő közepén álló Központi Toronyba maximum 5 nap leforgása alatt. A tekercseket tilos volt kinyitni. Aki megtette, az azonnal egy genjutsu áldozata lett, s a vizsga végéig álomba merült.

A vizsga folyamán az erősebb csapatok megengedhették maguknak, hogy több tekercset összegyűjtsenek, csökkentve ezzel az ellenfelek számát. Például ha megsemmisítenek egy tekercset, azzal automatikusan kiejtenek egy csapatot. A fölösleges tekercs felhasználásának másik módja, hogy egy szövetséges csapatnak adják, újabb ellenfeleket kizárva, de akár meg is tarthatják őket, amivel méginkább csökkentik a továbbjutás esélyét.

Az erdőben hőseinket nem csak a résztvevők veszélyeztették, hanem az ott élő fenevadak és csúszómászók is. Naruto egy óriáskígyó gyomrában végezte volna, ha nincs a kezében az Árnyékklón technika.

 

 

Selejtezőmeccsek

Ha több csapat marad bent, mint várták, akkor selejtezőmeccseket tartanak a létszám csökkentése érdekében. A 7-es csapat vizsgája során is felötlött ez a probléma, 20 embernek sikerült elérnie a toronyba. A selejtezőmeccsek során több, mint a felét kiszórták. Ebben, ill. a 3. fordulóban már nem csapatban történnek a harcok, mindenki magáért kell hogy küzdjön. A párbajok:

1. Uchiha Sasuke vs. Akadou Yoroi

2. Abumi Zaku vs. Aburame Shino

3. Tsurugi Misumi vs. Kankurou

4. Haruno Sakura vs. Yamanaka Ino

5. Tenten vs. Temari

6. Nara Shikamaru vs. Tsuchi Kin 

7. Uzumaki Naruto vs. Inuzuka Kiba

8. Hyuuga Neji vs. Hyuuga Hinata

9. Sakabu no Gaara vs. Rock Lee

 

10. Akimichi Chouji vs. Kinuta Dosu

A harmadik forduló megkezdése előtt a továbbjutók 1 hónapot kapnak további gyakorlásra és pihenésre. Mivel a vizsga nemzetközi esemény, a végső próbára összehívják az országok nemeseit, akik végignézik a harcokat, tulajdonképpen erre szolgál a szünet.

 

 

Harmadik forduló

3.-fordulo.jpg

 

A döntő egy hónap után kezdetét vette Konoha arénájában, erdős-tisztás közegben. A meccseket az egész falu végigkísérte. A résztvevők a selejtezőmeccsek után számokat húztak ki 1-tól 8-ig, kialakítva ezzel az egy az egy elleni küzdelmeket (tehát az 1-es a 2-sel harcolt; a 3-as a 4-essel és így tovább) egy felmenő rendszerben.

Naruto nyert Neji-vel szemben, Sasuke és Gaara meccse későbbre maradt, Kankurou feladta Shino ellen, a negyedik küzdelem során pedig Temari nyert, mert Shikamaru feladta.

Gaara és Sasuke későbbre tett meccse félbeszakadt, kezdetét vette Avarrejtek ostroma. Habár a vizsga nem fejeződött be, a tanácsosok egyhangú döntése alapján Shikamaru mégis chuunin lett.