Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ninja felszerelések

Fejpánt

headband1.jpg

A Naruto világában szinte minden ninja viseli a maga faluja fejpántját, amely egy szövetdarabból és egy fémlemezből áll, rajta a ninja falu szimbólumával. A fejpánt a falu iránti hűséget és a hovatartozást jelképezi, így a szökött ninják mindegyike vagy eldobja magától azt, vagy egy hosszú, vízszintes vonallal áthúzza a fémlemezen lévő jelképet. A homlokvédőt a Ninja Akadémia elvégzése után kapja meg minden újonc genin, s viseli a bevetések során. Elnevezése ellenére különböző stílusokban is lehet használni, például Sakura hajpántként, Ino pedig övként viseli. A stílushoz hasonlóan a szín sem kötött; leggyakoribb fajtája a sötétkék, de egyaránt előfordulnak vörös, fekete és fehér színekben is.
 
Mellény

jacket1.jpgjacket2.pngjacket3.jpgjacket4.jpgjacket5.jpg

A chuunin rang elérése után minden shinobi megkapja a neki kijáró mellényt, amely leginkább a korunkbeli golyóálló viseletekre hasonlít. A ninja falutól függően a mellény stílusa változó, tulajdonképpen egyfajta egyenruhaként is felfogható. Felhasználását tekintve tekercsek, fegyverek és egyéb kellékek tárolására alkalmas, valamint minimális védelmet is nyújt a támadásokkal szemben.
Konohagakure mellényének a hátán egy vörös, spirális alak figyelhető meg, amely a már elpusztult Uzushiogakure címerét jelképezi, s a két falu közötti erős barátságot szimbolizálja.
 
Kunai

 

kunai1.jpgkunai2.jpg

A kunai kétségkívül az egyik leggyakrabban használt harci eszköz a sorozatban. Anyagát tekintve fémből készül, felhasználását illetően nagyon sokoldalú fegyver. Szerkezete arányos és áramvonalas, könnyed és súlyos sérülések egyaránt okozhatóak vele.
A Shippuuden-ben megjelenik a kunai-ok egyik különleges fajtája, amelyet Namikaze Minato használt a Hiraishin no Jutsu (Repülő villámisten technika) megvalósításához. Különlegessége, hogy 3 pengével rendelkezik, a markolaton pedig a technikához szükséges szimbólumok találhatóak meg. Maga Minato jegyezte meg, hogy ezek a fegyverek egy picivel nehezebbek az átlagosnál.
 
Shuriken

 

shuriken1.pngshuriken2.gif 

A kunai-hoz hasonlóan a shuriken is gyakorta megjelenik a sorozat folyamán. Négy, azonos méretű pengéje fémből készül. Kis mérete ellenére egy jól irányzott dobással könnyen végezhet bárkivel.
A shurikenek egyik fajtáját egy híres ninja klán, név szerint a Fuuma klán tervezte, az eszköz róluk kapta a nevét. Felhasználásában megegyezik a normál dobócsillaggal, a pengék mérete és alakja viszont eltérő. Különlegessége, hogy a pengék összecsukhatóak, amely a tárolást és a hordozást könnyíti meg.
 
Tekercsek

scroll1.pngscroll2.jpg 

Habár maga a tekercs harci eszközként használhatatlan, mégis elengedhetetlen kelléke egy shinobi eszközeinek. Állatok, tárgyak és emberek idézésére, információtárolásra és egyes technikák elzárására alkalmasak, tehát taktikai szerepük van.
 
Robbanó cédulák

tag1.pngtag2.jpg

A robbanó cédulák alapvető ninja eszköznek számítanak. Felületükön a robbanás kanji-ja látható. A chakrával átitatott fecnik a használójuk akarata szerint, adott idő után lángra kapnak, majd elégésük után felrobbannak. A detonációt a shinobi a Kígyó kézpecséttel képes aktiválni. A cédulák szinte bármilyen felületen megtapadnak, s a nedvességnek is ellenállnak.
 
Senbon

senbon1.pngsenbon2.png

Ezek a fémből készült, tűszerű eszközök eredetileg gyógyászati célokat szolgálnak, de a csatamezőn is megállja a helyét. Nagy pontossággal és az emberi test megfelelő ismereteivel a használója képes ártalmatlanítani, vagy éppen megölni ellenfelét, ha létfontosságú részt talál el. Előnye a kunai-okkal és a shurikenekkel szemben, hogy vékony, így nehezebb észrevenni és időben kitérni előle. A hatékonyabb eredmény érdekében méregbe is mártható.
 
Méreg

poison1.jpgpoison2.png 

A méreg jelenti az egyik legváltozatosabb eszközt a ninják számára. Gáz, folyadék és por formájában egyaránt előfordul, összetételüktől függően különböző a hatásuk. Leggyakoribb felhasználása a különböző fegyverek méregbe mártása, például a bábmesterek előszeretettel alkalmazzák ezt a felhasználási módot. A gáz halmazállapotú méreg belélegzése végzetesnek is bizonyulhat csekély mennyiség esetén is. Porként leggyakrabban ételekbe és italokba keverik, ahogy Tsunade is tette Jiraiya megbénítása érdekében. A mérgek ellen eredményesen csak antibiotikumokkal lehet védekezni, de az ellenszer előállítása magas képzettséget igényel a kémia és a biológia területén.
 
Fény- és füstbomba

 

bomb1.pngbomb2.png 

Mindkét bomba-típus az elterelést szolgálja, a fénybomba értelemszerűen vakító fényt, a füstbomba pedig füstöt áraszt magából, ha felrobban.
A fénybombát a Nara klán előszeretettel használja, mert a nagy tömegű fény növeli az árnyékok méretét és hatótávolságát. A bombán a Hikari(=fény) kanji-ja látható.
A füstbombák különböző gáz halmazállatú anyagokat tartalmazhatnak, kezdve az ártalmatlan füsttől, az altató gázon át, egészen a gyilkos mérgekig.
 
Makibishi

 

makibishi1.pngmakibishi2.jpg 

A Makibishi-tüskék olyan éles, fémből készült tárgyak, amelyek az ellenfél lelassítását szolgálják. Apró termetük ellenére nehezen észrevehetőek, mégis nagy sérülést okoznak.
 
Pirulák

 

pills1.pngpills2.jpg 

A pirulák meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket a ninják felhasználhatnak a harcok során. Rendszerezésük hatásuk alapján történik, így például a táptabletták chakrához segítik hozzá a shinobi-kat, míg a vérserkentő pirulák a vérsejtek számát gyarapítják. Az Orochimaru által létrehozott gyógyszerek az Átokpecsét befogadását eredményezik, folyamatos használatuk függőséget okoz. Az Akimichi klán tablettái nem okoznak függőséget, használatuk mégis tilos. A három különböző színű pirula ugyanazt a hatást váltja ki: a tartaléktápanyagok erőszakos lebontásával chakrát termel, emellett azonban súlyosan károsítja a testet, a harmadik tabletta már az összes zsírszövetet lebontja és könnyen halált is okozhat.
 
Bábok

sasori4.png

A bábok a bábmesterek eszközei, amelyeket a chakrafonalak segítségével irányítanak. Típusukat tekintve távolsági fegyverek, mestereik a távolságtartáshoz szoktak, így közelharcban gyengébbnek bizonyulnak. A bábok leginkább fából és fémből készülnek, gyengepontjuk az érintkező felületeket, vagyis az ízületi egységek. A Naruto világának leghíresebb bábmestere Vörös Homok Sasori volt, aki élete során több száz bábot alkotott meg, s mindegyiket ellátta egy skorpió formájú jellel.

puppets1.png

A Varjú, a Fekete hangya és a Szalamandra nevezetű bábok a Kankurou által leggyakrabban használt bábok. Eredetileg mind Sasori tulajdonában álltak, ismeretlen körülmények között jutottak el Kankurou-hoz. Testrészeik külön-külön is fegyverként működnek. A Varjú és a Fekete hangya támadási, a Szalamandra csapda és védelmi célra szolgál. A támadó bábok ereje együtt a leghatékonyabb, egyesülésük halálos technikák alapja.

puppets2.png

Chikamatusu tízes gyűjteménye egy tíz bábból álló kollekció, amelyet Chikamatsu Monzaemon, az első bábmester hozott létre. Minden bábot egyetlen újjal kell mozgatni, így a használójuknak magas szintű képzettségre van szüksége az irányításhoz. Tisztázatlan események nyomán a gyűjtemény végül Chiyo-hoz került, aki arról vált híressé, hogy egy egész várat elfoglalt velük. A bábok egyenként és csapatban dolgozva is nagyon erősek, közös sajátságuk pedig, hogy a kapu kanji-ját viselik a homlokukon, ami Chikamatsu „címere”.

 

 

hiruko1.pngkazekage2.pngkomushi3.jpg

Az emberi bábok a bábok egyik különleges fajtája, amelyet Sasori hozott létre s csak ő ismerte az elkészítésük módját. Ezek a fegyverek a szokványos fa és fém alkotórészek helyett valódi, hús-vér emberekből jöttek létre. A belső szervek eltávolításával és a bomlás meggátolásával a báb képessé vált chakrájának megtartása és a Kekkei Genkai képességeinek használatára. Sasori Hiruko, Sunagakure Harmadik Kazekage-ja és Komushi teste mellett saját magát is teljesen bábbá alakította, leszámítva egyetlen testrészét, a szívét. Élete elvesztésével az emberi bábok titkát is magával vitte.

mother-and-father.jpg

Az Anya és Apa bábok voltak Sasori első alkotásai, amelyeket elhunyt szülei képére formázott meg. A fiú azért hozta létre őket, hogy pótolják az elvesztett szülők szeretetét, de miután próbálkozása sikertelennek bizonyult eldobta magától őket és elhagyta faluját. A bábokat Chiyo magához vette, majd harci célokra átalakította. Sasori életét végül ezek a bábok oltották ki. A Negyedik Shinobi Világháború során Kankurou ismét szembekerült Sasori-val, aki a fiatal bábmesterre bízta rá „szüleit”.
 
Japán harci legyezők

 

fan.jpgfan2.png 

Kevesen gondolnák, hogy a középkori Japánban a teljesen ártalmatlannak tűnő legyezőkre egy egész harcművészeti ág épült. A legyezők szerkezetét tekintve három fajtát különítettek el: a gunbai, a gunsen és a tessen típusú legyezők. A gunbai egyetlen darabból álló, nem nyitható, pillangó alakú legyező volt, amely elsősorban jelzések leadására szolgált a harctéren. A gunsen a gunbai nyitható változata volt, szintén katonai célokat szolgált. Eme két fegyver utódja volt a tessen, amelynek további két fajtája létezett. Az első képviselője a menhari-gata volt, amely fémből készült s ütőeszközként funkcionált. E körül alakult ki a harcművészeti ág, a tessenjutsu is. Utóbbi változata a tenarashi-gata, amely már a hagyományos legyezők szerepét töltötte be, s bordázata fém helyett már fából készült. A tessen-ek legyezőfelületét gyakran dekorálták, a legjellemzőbb a nap vagy más égitest ábrázolása volt. A Naruto-ban Temari volt az első, akinek a kezében tessen-t láthattunk. Legyezőjének felületén három kör látható, amelyet saját maga csillagként nevez meg, a csillagok száma pedig a legyező hatékonyságát mutatja. A Shippuuden később tönn sunagakure-i shinobi-t is láthatunk legyezőket használva, ami azt jelentheti, hogy az egész faluban elterjedt a tessenjutsu alkalmazása. Szintén a Shippuuden-ben látható a gunbai használata Tobi és Madara által.
 
Chakra-vevők

 

chakra-reciever1.pngchakra-receiver2.png 

A chakra-vevők a Rin’negan szemmel rendelkezők leghatékonyabb eszköze. A pierching-hez hasonlító fekete rudakat a felhasználó a saját testén belül hozza létre, alakját és méretét igényei szerint alakítja. A vevők lehetővé teszik, hogy felhasználójuk a chakráját bármekkora távolságra továbbítsa. Minél közelebb és magasabb helyen van a továbbító személy, annál erős hatást gyakorol. A vevők nagy frekvenciájú hullámok útján működnek, a frekvenciák gyakori változtatásával a felhasználó biztosítani tudja az észrevétlenséget. A rudak hihetetlenül masszívak, ellenállnak bármilyen szikének, így közelharcra is alkalmas. Idegen testekben haló elhelyezésük az adott tárgy vagy személy irányítását eredményezik.