Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rangok

Bár minden falu hierarchiája némiképp különbözik, a lakosság rendszere nagyjából mindenhol azonos. A faluban egyaránt élnek civilek és shinobi-k. A katonai réteg 3 nagy csoportra bontható: általános shinobi erők, ANBU és orvosi csapatok.

 

Általános Shinobi Erők

Az Általános Shinobi Erők képzik az alapját a falunak és az egész shinobi rendszernek. Erejük szintjének megfelelően csoportokra oszthatjuk őket:

Akadémiai tanuló < Genin < Chounin < Jounin < Speciális Jounin < Kage

 

Akadémiai tanuló: a Ninja Akadémián képzik ki őket. Harcolni nem harcolnak, küldetésekre nem mennek, csupán megtanulják az alapvető fogásokat, és az elméletet. Fejpántot még nem viselnek.

 

Genin: az Akadémiát elvégző embereket nevezzük genin-eknek. A leggyengébb ninják tartoznak ide. Őket 4 fős csapatokba osztják: 3 genin és egy jounin. Idejük nagy részét edzéssel töltik sensei-ük felügyelete alatt. Általában D és C osztályú küldetéseket hajtanak végre. A D osztályú küldetések gyakran házimunkák, ház körüli munkák. Ahhoz, hogy egy genin-ből chounin lehessen legalább 8 D osztályú küldetést kell teljesítenie, valamint át kell mennie a Chuunin-vizsgán.

 

Chuunin: a Chuunin-vizsgán átment genin-ek. Ők általában C és B osztályú küldetéseket hajtanak végre. Esetenként egész csapatokat is vezetnek, tehát szükséges a vezetői képesség. Némelyikük tanár az Akadémián, mások haditerveket készítenek. A chounin-oknak és a jounin-oknak van egy jellegzetes zöld, zsebes mellénye.

 

Jōnin.png

Jounin: ők a B és A osztályú küldetéseket hajtják végre. Ezek a küldetések nagyon veszélyesek, esetenként egyedül hajtják végre. Egy jounin általában minimum rendelkezik két elemi chakra-val. Amikor egy ninja chuunin-ból jounin lesz kap egy 3 fős genin csapatot, s az a feladata, hogy készítse fel őket a shinobi létre.

 

Speciális Jounin: olyan jounin ninják, akik egy bizonyos, általuk választott területre szakosodtak. Gyakran segítik őket egyszerű jounin-ok is. Például Morimo Ibiki egyedi képessége az emberi elme teljes megértése, így a kihallgatásra szakosodott.

 

 

Kage: minden ninja falu legerősebb embere, a nemzet irányítója a kage. Ő végzi a hivatali munkákat (pl.: papírmunka). A legveszélyesebb S osztályú küldetéseken is részt vesz, az ANBU alakulat vezetőjeként. Új vezetőt csak akkor választanak, ha az előző már meghalt, ill. ha képtelen az irányításra. Az alkalmas személyt a Vének Tanácsa szavazza meg, valamint a jounin-ok beleegyezése is szükséges hozzá. A kage általában közel áll egy bizonyos jinchuuriki-hez.

A kage szó jelentése: árny. A címet minden faluban a legerősebb ninja kapja meg. Neki kell a falu ügyeit intézni és akár élete árán is védelmezni annak lakóit. Összesen 5 kage-t különböztetünk meg.

Tsuchikage, a Föld országának irányítója Sziklarejtekből (Iwagakure).

Raikage, a Villám országának feje Felhőrejtekből (Kumogakure).

Mizukage, a Víz országának igazgatója Ködrejtekből (Kirigakure).

Kazekage, a Szél ország ura Homokrejtekből (Sunagakure).

Hokage, a Tűz országának gondviselője Avarrejtekből (Konohagakure).

[Hoshikage, a Medvék Országában élő 'kage' Csillagrejtekből (Hoshigakure).]

 

ANBU

anbu.jpg ANBU Symbol.svg

ANBU: az Ansatru Senjutsu Tokushu Butai (Speciális Orvgyilkos és Taktikai Egység) rövidítése. Közvetlenül a kage-tól kapják az utasításokat, s a kage választja ki a tagokat is. Tagjai arcukon állatmintás porcelánmaszkot viselnek, amivel személyazonosságukat titkolják. Sajátos egyenruhájuk van, a legtöbben katana-t (kardot) is használnak emellett. Bal karjukon lévő tetoválásuk az ANBU ügynökök jellegzetes ismertetőjele. Nagyon veszélyes, átlagosan A és S osztályú küldetéseket hajtanak végre (pl. merényletek vagy kínzás). Tisztában vannak az emberi test teljes felépítésével.

Konoha-ban van az ANBU-nak egy külön ága, a 'Gyökér'. Danzou alapította és vezeti ezt az egységet. Tagjai képesek az érzelem minden formájáról lemondani, kérdés nélkül hallgatnak vezetőjükre. Nyelvükön van egy pecsét, amely megakadályozza, hogy beszéljenek Danzou-ról vagy a 'Gyökérről'.

Kirigakure-nak is megvan egy speciális ANBU ága, az ún. 'Vadász-ninják'. Ők -nevükből adódóan- vadásznak, mégpedig a szökött ködrejteki ninjákra, s megölik őket, nehogy kiszivárogjanak fontos információk. Bizonyítékként, hogy végeztek velük le kell vágniuk a fejüket, a testet pedig teljesen el kell pusztítaniuk, hogy ne maradjon semmilyen információ vagy bizonyíték. 

 

 

Orvosi csapatok

Medical Teams Symbol.svg

A shinobi-k ezen részlege -névből adódóan- gyógyító technikával orvosolják a sérüléseket. Ahhoz, hogy valaki orvosi ninja legyen nagy intelligenciával, és kiváló chakra-kontrollal kell rendelkezzen. Vannak, akik kórházakban szolgálnak, s vannak, akik a veszélyes küldetéseken vesznek részt, hogy növeljék a küldetés sikerét és csökkentsék a halottak számát. Ezt az elvet még Tsunade vívta ki annak idején. Szintén Tsunade neve kötődik a legnagyobb gyógyító ninja-hoz a világon.

 

Missing-nins

A Missing-nins, azaz a szökött ninják nevükből adódóan olyan shinobi-k, akik elhagyták falujukat és nem tértek többé vissza. A távozás leggyakoribb oka valamilyen bűncselekmény elkövetése, de lehet személyes érdek is (pl. Momochi Zabuza a Mizukage elleni puccs miatt, míg Uchiha Sasuke a hatalomért szökött el). A szökött ninjákat a falujuk megpróbálja elkapni, és a kage döntése alapján vagy végeznek vele, vagy visszaviszik a falujába. A Bingo könyv minden szökött ninjáról tartalmaz információt.